Monday, 27 January 2014

Bahaya! Hati-Hati Time Nak Pilih Course

Okey, kali ni aku nak updated pasal course yang korang nak pilih kat upu ni atau kat mana-mana la.. Asalkan bukan peringkat menengah dah.. Base on my opinion, study kat peringkat lebih tinggi ni seronok.. Sebab dah tak payah pakai baju sekolah, study pun relax je.. Kan? Cuma time final exam je la yang pressure sikit.. Cehh, dah macam student uni la pulak.. 

Masa nak isi upu, memang banyak course yang nak kena baca dan perhatikan.. Kena make sure betul-betul apa course yang kita nak pilih. Yela, tu kan subjek yang kita nak belajar kat uni nanti.. Even main pilih je, tup tup dapat course yang low.. Hah? Ape cer? siapa nak jawab?.



Aku ada tips sikit nak bagitau korang yang nak pilih course nanti.. First, korang kena fikir minat yang dapat buat hidup happy ever after. Contoh, aku minat travel.. So, course yang sesuai dengan aku punya minat ialah tourism. Korang kena ingat, course yang korang pilih tu adalah masa depan korang sendiri.. Boleh je time diploma ambil course sains matematik, bila tiba nak ambil degree pilih course perakaunan.. Tapi, masa korang memang waste macam tu je lah.. Lagipun, tak bosan ke asyik study je? ERRR! Hmm.

Second, pencapaian akademik korang harus dinilai jugak sama ada layak ataupun tak untuk ambik course tu.. Takkan bio dapat E, tapi apply medic.. Logik ke tak? Agak-agaklah.. Biar pilihan korang tu relevan dengan pencapaian akademik.. Result akademik sebenarnya menunjukkan yang korang boleh survive dengan subjek tu.. Contoh lagi, Mathematic got A then apply diploma in accountancy.. Yes! Perfect match.. Kalau fizik dapat g, jangan nak buat gatal tangan nak apply engineering course pulak.. Confirm tak dapat..

Third, pandangan orang sekeliling anda. Terutama ibubapa anda. Ingat! Without them blessed, you're nothing.. Kebanyakan parents nowaday sokong apa yang anak-anak suka.. More, cuba bertanya kepada senior kalian untuk maklumat lanjut.. Mereka lebih berpengalaman.. Aku just bagi clues je. Ha, counselor sekolah kan ada? Apa-apa pun, face to face dengan counselor lagi elok..

That's all.. Satu je peringatan aku kat korang semua, "Money For Work not Work For Money".

No comments: