Thursday, 26 November 2015

KEBUD'S CAFE

     


     Alhamdulillah. Segala syukur kami Kebud's Family kehadrat Illahi. Rezeki yang dikurniakan kepada kami. Tak terkata. Yes. Ada yang mengata. "Eleh, kalau untung pun tak seberapa. Tak payah nak bonggah sangat." Betul. Tapi itu kan usaha kami sendiri. Suka hati la. HAHAHA. *Gelak jahat. Mohon raikan usaha anda dengan daun saderi. 






     Well. This is not my first experience in business. YUHUUU. Boleh dikatakan keluarga saya memang keluarga business la. Tapi tak ada la business yang juta-juta tu. Alaa apa istilah zaman sekarang tu? Haaaa. Industri Kecil & Sederhana (IKF). Banyak jugak la yang dipelajari dengan join aktiviti jualan ni.




    Kita tak akan belajar dalam kelas tentang selok belok business ni. business trick setiap individu tu berbeza. Tak sama. Kalau sama pun mungkin certain je. Ada orang suka kaut untung dengan cara mudah. Cara monopoli business orang lain. Tapi dalam Islam, haram. Syukur kita negara yang masih Islam. 






    Cara kerja pula. Setiap orang mungkin akan selesa bekerja dengan cara mereka sendiri. And tak mustahil bila dah mempunyai share dalam sesebuah perniagaan ni, susah untuk buat keputusan kan? Paling tak pun, kita sebagai pekerja ni kena la pandai buat keputusan. Jangan nampak sangat yang kita tu macam tak pernah masuk dapur.




     Since kita dah nampak duit (keuntungan), kita lebih cenderung untuk meneruskan agenda business. Of course la kan. Duit. Keching! Yang peritnya mana nak dapatkan modal. Tu je. Then bila dah start berniaga tu. Haaa. Tiap untung yang dapat tu boleh la buat modal pusingan. And lebihan untung tu boleh simpan. 




    Gratefully because I've got a chance to involved into this event. "Hari Keusahawanan Kolej Aminuddin Baki". See you on the next session. Anyeong.


No comments: