Thursday, 26 November 2015

KEBUD'S CAFE

     


     Alhamdulillah. Segala syukur kami Kebud's Family kehadrat Illahi. Rezeki yang dikurniakan kepada kami. Tak terkata. Yes. Ada yang mengata. "Eleh, kalau untung pun tak seberapa. Tak payah nak bonggah sangat." Betul. Tapi itu kan usaha kami sendiri. Suka hati la. HAHAHA. *Gelak jahat. Mohon raikan usaha anda dengan daun saderi. 






     Well. This is not my first experience in business. YUHUUU. Boleh dikatakan keluarga saya memang keluarga business la. Tapi tak ada la business yang juta-juta tu. Alaa apa istilah zaman sekarang tu? Haaaa. Industri Kecil & Sederhana (IKF). Banyak jugak la yang dipelajari dengan join aktiviti jualan ni.




    Kita tak akan belajar dalam kelas tentang selok belok business ni. business trick setiap individu tu berbeza. Tak sama. Kalau sama pun mungkin certain je. Ada orang suka kaut untung dengan cara mudah. Cara monopoli business orang lain. Tapi dalam Islam, haram. Syukur kita negara yang masih Islam. 






    Cara kerja pula. Setiap orang mungkin akan selesa bekerja dengan cara mereka sendiri. And tak mustahil bila dah mempunyai share dalam sesebuah perniagaan ni, susah untuk buat keputusan kan? Paling tak pun, kita sebagai pekerja ni kena la pandai buat keputusan. Jangan nampak sangat yang kita tu macam tak pernah masuk dapur.




     Since kita dah nampak duit (keuntungan), kita lebih cenderung untuk meneruskan agenda business. Of course la kan. Duit. Keching! Yang peritnya mana nak dapatkan modal. Tu je. Then bila dah start berniaga tu. Haaa. Tiap untung yang dapat tu boleh la buat modal pusingan. And lebihan untung tu boleh simpan. 




    Gratefully because I've got a chance to involved into this event. "Hari Keusahawanan Kolej Aminuddin Baki". See you on the next session. Anyeong.


Wednesday, 4 November 2015

ICAF UKM 2015 (Teater)

Assalamualaikum. 

     Allahu. Penat yang teramat sangat bila terlibat dengan seni teater ni. Biasa la kan, bila dah aktif dalam kebudayaan ni mana yang tak penat kan? Tak kesah la tarian ke teater ke nasyid ke. haaa. Sumpah la penat sangat kuasa tiga. 

     Bukan nak merengek, tapi luahan hati. Cewahh. Sebenarnya seronok masuk pementasan teater ni. Banyak benda yang kita boleh belajar dalam setiap perbuatan kita tu, tentang watak kita dan semua la yang termasuk. Yela, nak belajar tak semestinya dalam bilik yang selesa dengan peralatan meja dan kerusi. "Knowledge is everywhere." 

Teater Pertama Harith bersama artis Kolej Aminuddin Baki, UKM.

    Pengalaman pertama hadir ujibakat teater. Personaliti kena jaga. Sebab, pandangan pertama orang terhadap kita adalah melalui cara kita berpakaian dan percakapan. Ini ramai yang dah tahu kan. Penampilan tu penting. Perlu sentiasa nampak kemas dan teliti dan segala aspek. Dari segi berkata-kata, kejelasan vokal yang dilontarkan amatlah penting.

    Dalam pementasan lakonan, pelakon yakin dengan watak yang dilakonkan. Namun bukan sesenang yang dilihat. Ia memakan masa untuk mengumpul emosi dan tenaga. Yang paling utama, pelakon mestilah mengenal diri sendiri terlebih dahulu sebelum mengambil diri untuk berada dalam tempat orang lain, untuk jadi orang lain dalam erti kata lainnya.

     Bagi proses crew produksi pula, kerjasama antara pelakon amat dititikberatkan. Sudah terang lagi bersuluh. Cuba bayangkan kalau dunia teater atau lakonan tanpa mereka, tak akan naik seseorang pelakon tu. Pakaian persalinan, solekan, dan sebagainya. Suatu kerja yang bukan senang untuk mereka laksanakan dengan jayanya. 

     Salam Seni Teater Aminuddin Baki. 

Monday, 21 September 2015

Malas nak fikir title..

 Hey yaaaa. Miss me right? Okey.

Ni haa. Nasib ada subjek aplikasi komputer. haaa. Kena buat dua entry dalam seminggu. Wohoooo. Baik la lecturer :) So far so good setiap kelas kat sini. Kolej pun semua okey. Yang tak berapa nak okey sangat tu roommate la. But dia okay je sebenarnya. Hahaha. Just dia selalu takde kat bilik je laa. Nice kan stay kat bilik sorang-sorang. wakakaka.

Alhamdulillah. Since masuk UKM ni, banyak jugak la belajar tentang pengurusan. Pengurusan diri, pengurusan kolej, pengurusan kelab and so whatever la. Serious best life universiti ni. cool *thumb up*

Okey. Tak tahu nak tulis apa dah. Bye.

Sunday, 29 March 2015

Sakitnya Tuh Disini

     First for all. Thanks for the one yang bagi semangat untuk aku menulis malam ni. Entah kenapa, mood aku malam ni nak mengarang je. So layan jela.

     Dalam bulan klimaks ni. Datang masalah yang aku sendiri tak mampu lagi nak tahan. Kata orang kampung aku, "what you give it, you'll get it". And memang masalah tu daripada aku jugak. Aku yang tak pandai nak kawal diri aku. Main terjah je. Tak fikir dulu sebelum buat.

     Al-kisahnya, ada sorang ni. Nama dirahsiakan. Aku simply dia sebagai A. Sorok identiti kononnya. Hahahha. Okey fokus. A ni baik actually. A ada time aku perlukan dia. Orangnya so-so je. Sedap mata memandang. Kitorang selalu whatsapp. Means contact each other. A suka flirting, usik2 aku bagai. Seems like sawit gitu.

    Dan tibanya suatu malam. Kitorang okey je sembang melalui talian. Cehhh. OTP laaa senang cerita. Borak, seronok, kacau, gelak, merajuk. Sehingga aku yang end the call sebab dia ajak pegi satu tempat. A cakap dia stay situ sorang and ajak aku teman dia. I've done my work first. Then baru aku gerak kat tempat A. Guess what? Aku dengar A tengah borak dengan someone. Pffftt.

     Dari saat tu, aku langsung tak tegur dia. Langsung tak whatsapp dia. Langsung tak contact dia. Pada mulanya aku sendiri tak selesa dengan keadaan macam ni. Ye. Rindu. Tipu la kalau aku cakap tak. Memang typical aku cepat kesian, cepat rindu. Sound like shit. I know. Damn shit.

     Sekian lama dah tak ada jalinan kasih. Hahaha. Ayat tak boleh mati. Aku ada dengar cerita pasal A. Banyak benda yang dia buat and aku tak tahu and benda tu yang buat hati aku berkecai and buat aku takkan percaya dia sampai bila-bila. Tak ku sangka, tak ku duga. Buah naga boleh dibuat biskut raya! 

     The problem is. Aku tak tahu aku nak buat reaksi Apa bila jumpa dia. Serious aku blank space baby and I write your name. Okey takde kena mengena. Nampak je muka dia, terus sakitnya tuh disini. Then bila tak jumpa dia, tahu pulak nak tengok dia. Mula la mencari. Stupido! Now. Stop fikir pasal A.

Fakta: A memang sweet talker. 

Aku totally dah benci dia. But aku still rindu dia. 

"Trust is everything. But once you're broken. Its nothing."


Thursday, 12 March 2015

Silent!

     Haish. Rasa awkward bila sedang updating blog. Maklum la lama sangat tak update blog. Since kesibukan melanda as matriculation student. Takde la busy sangat malas je actually. Konon nya busy. Ummmm. As usually, tak ada request daripada readers. So suka hati laa nak update apa kan?

     Life kat matrikulasi ni best. Tapi disebabkan beberapa faktor yang buat hidup kat sini tak best. Especially, tuto and presentation. Benda tu la paling malas nak buat. Yang paling best pulak, ada ramai member yang sehati sejiwa seraga duaraga. And the most most important is tersuka someone dalam diam. Bak kata orang, silent love. Haaa, lebih kurang laaa. Tak berani nak luah wooooooo.

"Suka hati kau laa, asal kau happy."

     Um. At first laa. Hari pertama aku kuliah tu, aku nampak dia masuk. Dengan muka innocent but annoyed. Dia comel. Susah nak describe dia. If anybody tgk dia pun, boleh melting tau takkkk? Shit. 

"Aku suka dia."

      Yeah, that was crossed on my mind. I knew its sound like crazy but it was a reality. Orang cakap dia poyo. Dia annoyed. And I was like fuck. Aku still suka dia. Malah, lagi suka. Sekarang, suka + sayang. From the start until still counting. 

xoxo.

Friday, 19 September 2014

Assalamualaikum wahai silent readers yang setia. 

     Seriously lama sesangat aku tak update blog. Memang rasa rindu nak update tapi masa terlalu cemburu dengan kehidupan aku sekarang. Actually, banyak nak cerita ni. Tapi macam mana nak start aku tak tahu dari mana aku nak start carut aku kat sini. Em, korang rindu aku tak? Jawab dalam hati je tau..

    First, aku cerita pasal PLKN eh? Ke korang dah bosan pasal PLKN ni? Lantak ah, aku nak story jugak.. Tarikh aku lapor diri 06 April kat Kem PLKN Batu Jong, Kuala Krai. Malam sebelum aku kena lapor diri tu, memang excited giler nak pegi memang baju ape semua dah packed awal-awal lagi. Esoknya bila dah nak gerak pegi kem, sumpah wa cakap lu sedih bhaii. Dalam kepala aku time tu "Best ke kat sana?", "Macam mana tempat tu, cantik ke tak?", "Dapat ke nak survive 3bulan kat sana?" pendek kata, semualah terfikir.. Haaaaa. Experience kat sana dah pun bermula. Aku stay kat sana tak lama. Hanya dua bulan. Time nak balik lagi la sedih. semua member aku tinggal kerana satu sebab sahaja. Banyak yang aku belajar kat sana tentang LIFE! So, PLKN is the best superb ever.

Missed the life :(